Perşembe, Mayıs 7

Hoşgeldiniz


Efendim,öhö,öhöö 'Hoşgeldiniz, Hayata dair ufak bilgilere'.Efendim bendeniz, son zamanlarda blog işine merak sarmışlardanım. Belirtmek isterim ki, teknolojinin bu hızına birkez daha hayran kaldım.Bu kadar basite indirgenerek, bendeniz teknoloji özürlü bir insanı dahi yola getirip bu işe merak sarmasına sebeb olan, basit bir iki tıklama sonucu kendine ait bir yeri olmasına olanak veren (sanal alemde de olsa) ve teknolojinin bu aşamaya gelmesine katkısı olan tüm insanlara huzurlarınızda teşekkür ederim.

Fakat şuanda içinde bulduğum zorlu durumda teknolojinin bir parçası ve bahsetmeden geçemeyeceğim. Efendim, kullanmış olduğum bilgisayarın klavyesi İngilizce ve Türkçe karakterlerden mahrum, suanda gerçekten insanın sabırnı zorlayan bir durumda bu yazıyı yazıyorum.Niye diyeceksiniz şöyle ki, klavyenin üzerinde bulunan iki nokta üst üste isaretinden 'ş' harfine, parantez isaretinin yazının sol tarafını kapatmak için tıkladığımız yerinden 'ğ' harfine, sağ tarafını kapatmak için tıkladığımız yerinden ise 'ü' harfine ulaşılmakta. Aslında nokta işareti gibi görünen bir 'ç' harfi, virgül gibi görünen bir 'ö' harfine sahip olan bir klavyem var artık. Diğerlerini sayamacağım çünkü yazı gittikçe uzayacak ve bendeniz alışık olmadığım yerlerdeki harfleri bulmaya çalışarak sabrımın sınırlarını zorlamakdayım. Bir 'ç' harfi için bütün noktalama işaretlerine basarak, bir iki sefer kaçırdıktan sonra anca yakalayıp ezberime alma çabam,beni çıldırtma noktasına bir adım daha yaklaştırmak üzere.

Bu nasıl oldu onu anlatayım kısaca ve böylelikle bu blogun açılış amacına da ulaşmak açısından, hayata dair ilk ufak bilgiyi de vermiş olayım; efendim, benim bu blogu Türkçe yazma ısrarım elbette ki, bilgisayarımın klavyesinde olmayan Türkçe karakterlerin zarüretini doğurmuş oldu. Bunun üzerine kısa bir araştırmadan sonra Türkçe karakterlerden mahrum olan klavyenize, Türkçe karakterleri nasıl ekleyebileceğinizi sonunda buldum ve sizlerle paylaşmakdan büyük bir sevinç duymakdayım (özellikle benim gibi teknoloji özürlü olup fakat teknolojinin girdabına artık bir kere kapılmış olan ve bu girdapda sürüklenen arkadaşların işine yarayacağını umuyorum)

Hayata dair ufak bir bilgiyi aşağıda adım adım görebilirsiniz;


1. Start (Başlangıç) gidiniz
2. Control Panel’ine (Kontrol Panel) tıklayınız
3. Regional and language options (Bölge ve dil seçeneklerini) bulunuz
4. Keyboard and language (Klavye ve dil) tıklayınız
5. Change Keyboard (Klavye değiştir) tıklaynız
6. Turkish (Türkçe) bulunuz
7. Tercihe göre F veya Q klavye olarak add (ekle) butonuna basınız

Ve işte artık sizinde Türkçe karakterleri olan bir klavyeniz var. Yukarıda verilen bilgide İngilizce terimler geçmesinin sebebi, genelde bilgisayarı İngilizce klavye ve İngilizce program ile kullanan arkadaşların başına daha çok gelebileceğini düşünmemdendir, kendimden yola çıkarak.

Herşeyden önce bu bilgiyi kullanarak, Türkçe karakterlere kavuşmuş klavyeleriyle birşeyler yazacak arkadaşlara sabırlar diliyorum. Bu ufak zorluklara teknolojinin ufak cilveleri diyerek, ’Hayata dair ufak bilgilere’ tekrar ’Hoşgeldiniz’ diyorum.
Sürçü lisan ettimse affola, yeni alışmakta olduğum Türkçe karakterli klavyeme verile..

3 yorum:

  1. Süper, cok sekersin, Avusturya'dan bir klavye özürlü daha, ama ben sansliyim en azindan ö ve ü harflerim var.

    sevgiler

    meral

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler,Meral..Yorumun beni çok sevindirdi. Anlaşılmış olmak gerçekten güzel bir duygu.Bunun yanısıra,ilk 'Hayata dair ufak bilgiler'için yazmış olduğum ilk denememe yapılmış,ilk yorum olması icabıylada beni sevindirik yapmaya yetti yorumun:))Tekrar teşekkürler..

    YanıtlaSil