Perşembe, Haziran 11

Dil Okuluna Gitsem, Dilimi Geliştirsem-1-

Daha dün gibi dil okulu için hazırlık yaptığım günler, nasıl bir okul seçsem, hangi şehire gitsem, neler lazım acaba, offf birsürü şey istiyorlarmış, evet evet kesinlikle Türkler nerde azsa oraya gitmeliyim dilin geliştirmesi için.

Dil okulu için yurtdışına çıkmayı planlayanların kafasından geçenler benim de geçti. Altı ay diye geldiğim İngiltere'de üç yılım geçmiş. Yabancı dil ile eğitim veren bir okuldan mezun olmama rağmen konuşmada zorluklar yaşadığıma karar verip bu işe girişmişdim. Bu benim eksikliğim mi, yoksa yabancı dil ile eğitim sisteminin eksikliğimi tartışılır tabiki. Ama neyse, bugün bu konuya girmeyeceğim belki ilerki zamanlarda. Bu üç sene içinde birçok şey değişti hayatımda, çok şey öğrendim, çok değişik tatlar tattım, dünyanın dört bir yanından insan tanıdım, onlardan çok şey öğrendim ve bunun gibi sayamayağım bir çok kazanımlarım oldu.



Çoğu zaman iyi ki de gelmişim dedim. Zaman zaman keşke altı ay sonunda dönseydim dedim.Bunların sebeblerini, burada yaşadığım tecrübeleri, öğrendiklerimi ara ara ufak bilgiler olarak sizlerle paylaşacağım. Ama malum dil okullarının en yoğun öğrenciye sahip olduğu aylar yaz ayları ve azımsanmaycak kadar da Türk öğrenciye sahipler. Bugün ilk adım olarak üç sene önceki halimde olan arkadaşlara yardımcı olabilecek bilgiler ve tavsiyeler vermek istedim. Birçoğu belki de şuanda plan aşamasında veya ne yapacağını nerden başlıyacağını bilmiyor umarım aşağıdaki bilgiler ve tavsiyeler faydalı olur.


  • Öncelikle size en yakın güvenilir bir dil okulu işini yapan acenta bulunuz.Eğer ilinizde yoksa en yakın ildeki ile bağlantıya geçebilirsiniz.İlerki, zamanlarda evrakları kargo aracılığı ile halledebilirsiniz ve email ile haberleşebilirsiniz.Onlar vize konusunda ne gibi evraklar lazım olduğuna dair sizi yardım edeceklerdir. Eğer kendim bulucam okulu diyorsanız, okulun kesinlikle British Council'e kayıtlı olmasına dikkat ediniz.

  • Eğer dil okulundan sonra ben bir süre daha kalabilirim, dil için veya başka alandaki eğtimler için diyorsanız yani vize mi uzatabilirim diyorsanız. Kesinlikle "student vısa" almaya özen gösteriniz ve bunu acentanıza sorunuz. Geçen yıldan itibaren birçok ögrenciye "student visitor" çeşidi bir vize vermeye başlanıldı.Bu vize çeşidi ile İngiltere içinden uzatma yapamıyorsunuz,ülkenize geri dönüp oradan tekrar başvurmanız gerekiyor bu da zaman kaybı ve masraflı olabilir fakat "student visa" İngiltere içinden vizenizi uzatabilirsiniz.

  • Şehir seçimi konusunda size tavsiyem Oxford, Cambridge, Bath eğer benim gibi büyük şehirlerden hoşlanmıyorsanız. Küçük şehirler biraz daha hesaplı diyebiliriz büyük şehirlere kıyasla.

  • İlk bir iki hafta için "Host family" denilen aileler yanında kalmak, bence iyi bir fikir fakat uzun süreli oldukça pahalı. Her bölgenin kendine ait websayfalarıdan kiralık odalar bakabilirsiniz.Mesela, londra için www.gumtree.co.uk, oxford için www.dailyinfo.co.uk.

  • Kalacağnız aile ile beklentilerinizi yüksek tutmayınız. Size misafir muamelesi yapılacak beklentisi içinde olmayınız. Yediğiniz önünüzde, yemediğiniz arkanızda olmaz genelde ama öyle bir aile bulursanızda şanslısınız demektir. Temizlik konusunda da bazı şikayetleriniz olabilir özellikle İngiltere için, ama unutmayın onlar orada yaşıyor ve ölmüyorlar.Kültür şokunuzu abartıp mız mız edip durmayın orada burda:))

  • Türk deyip kaçmayın veya mız mızlanmayın heryer Türk diye:). En çok yardımı onlardan göreceksiniz ya da bir süre sonra bir Türk ile karşılaşıp konuşsak arkadaş olsam diyebilirsiniz.Fakat unutmayın ki, oraya da Türk arkadaş grubu kurmaya gitmediniz.

  • Dil sadece yabancılarla konuşarak gelişmez. Çok faydası olduğu tartışılmaz ama okulu aksaksız takip etmeniz ve eve döndüğünüzde öğrendiklerinizi tekrarlamalısınız.

  • Dil okullarında birçok milletten insan olacak ve bazıları Türkiye ile yanlış bilgilere sahip olabilirler.Alevlenip celallenmeyin:)) Sinirli davranmayın güzel güzel açıklayın eğer hala bazı önyagıları varsa saygı duyuyorum deyip kenara çekilin.Hala içinize sindiremediyseniz ona yanınızda götürdüğünüz Türkiye'yi anımsatan küçük birşey, nazar boncuğu olur ya da bir anahtarlık hediye edebilirsiniz.Göreceksiniz ertesi gün size Türkiye ile ilgili sorular soracak.Ya da adresini alıp Türkiye'ye döndüğünüzde şehrinizin kartpostalını gönderebilirsiniz.En güzel tanıtımı böyle yapabilirsiniz unutmayın.

Bugünlük aklıma gelen maddeler bunlar.İlerki günlerde,daha detaylı bilgiler olacak özellikle vize konusunda ve İngilizcenizi geliştirmeniz konusunda.

12 yorum:

  1. Dil okullarinin/universitelerin lisans numarasida olmasi gerekiyor diye biliyorum UK Border Agency tarafindan verilen, mayis 2009 dan sonra yururluge giren birsey.

    Asagidaki sitenin sahibi cok sevdigim biri, drust bir sirket, vize basvurusunda gerekli evraklar ve prosedurle ilgili bilgiler bulunuyor faydali olabilir diye dusundum.

    http://www.learn-global.com/tr/uk_visas_information.aspx

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, Cem Bey.Verdiğiniz websayfası ilgilenen arkadaşlar için faydalı olacak.

    YanıtlaSil
  3. Selamlar,

    Konu "Dil eğitimi" olunca, birkaç söz söylemeyi üzerime vazife bildim...

    Evet, bütün bunlar dil öğrenmek için çok güzel öneriler ancak benim nacizane önerim de bol bol kitap okumak ve yabancı basit İngilizcesi olan, kelimeleri yutmadan söylenen şarkıların dinlenilmesidir. Kitap okuma sayesinde, kelime dağarcığı genişler( çünkü kelime ezberlenmez, öğrenilir) ve müziğin desteğiyle, kulağa kelimeler oturur. Bu konuda, size grup olarak Beatles önerebilirim. Her ne kadar çok eski bir grup da olsa, Beatles gerçekten çok güzel bir İngilizce kullanır.

    Saygılarımla,
    İngilizce Öğretmeni- NoNeLeSS

    YanıtlaSil
  4. @Noneless,kesinlikle katılıyorum..Sadece dil okuluna gelerek dili hallederim diyen arkadaşlar yanılıyorlar.Tavsiyeler için çok teşekkür ederim.Bu yazı için arasam bir ingilizi öğretmeni bulamazdım yorum için galiba:))

    YanıtlaSil
  5. Siteniz cok faydalı olduğunu düşünyorum tebrikler ve tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. çok ilginç bir site beğendim tebrikler...

    YanıtlaSil
  7. güzel bir noktaya temas etmişsiniz tberikler. yurtdışı eğitim hakkında detaylı bilgi almak isteyenlere u siteyi önerebilirim...
    http://www.pasifikyurtdisiegitim.com/

    YanıtlaSil
  8. emeğinizie sağlıl teşekkürler ama detaylı bilgi alamk isteyenler için şu siteyi önerebilirim...
    http://www.pasifikedu.com/

    YanıtlaSil
  9. Yurtdışında dil okulu, ülkemizde dil kursu diye geçen yerlerdir.

    YanıtlaSil
  10. İngiltere dil okullarıyla ön plana çıkan bir ülkedir.

    YanıtlaSil
  11. İngiltere dil okulu olarak pek çok kaliteli eğitim kuruluşuna ev sahipliği yapar

    YanıtlaSil
  12. Yurtdışı eğitim almak günümüzde artık hiç de o kadar zor değil...

    YanıtlaSil