Salı, Haziran 9

Eyy Özay Gönlüm, Duyuve Gari Ninemden Mektup Gelivemiş Yaa


Bugünlerde bende böyle bir gurbetlik duygusu hasıl oldu ne siz sorun, ne ben söyleyeyim. Böyle durup durup bi bizim köylerden bahsedesim geliyo:).Benim iki köyüm var diyebiliriz.Biri annemin, biri babamın büyüdüğü köy.Aynı bölge olmasalarda, ikisininde şivesi, geleneği, göreneği benzer birbirine.Biri Ege, biri Göller Yöresi dediğimiz bölgede.

Benim ilkokul,ortaokul,lise,üniversite tatillerim bu iki köyde geçmişdir. Ya anneannemim küçük balkon gibi olan evinin girişinde oturuyorumdur, gelene geçene bakıyorumdur, ya da kuzenlerimin tütünden dönmesi bekliyorumdur ki, eski tahta evdeki ocağı yakıp başında muhabbet edelim diye.Hala anneannem, babaannem v
e dedem ve bir çok akraba köyde. Ne zamandır gitmedim, ilk işim fırsat bulduğumda gitmek. Çok özledim.Özellikle, anneannem ve babaannemi yani ninelerimi özledim.




Özay Gönlüm rahmetli nur içinde yatsın, benim özle
mimi dindiriyor bu aralar. Bilmem bilirmisiniz "ninenin mektubu" diye hikayeleri vardır, her anlamıyla Egeli insanını yansıtır. Şu satırları sizlerle paylaşmak istedim. Ben okurken hem gülüp hem aglayasım geliyor özlemden.Ama eminin sizin yüzünüzde bir gülüseme bırakacaktır.

Ninenin Mektubu
Ey benim canıgönülden kursağımın incisi, gözümün zencisi, çılbağım, gıymatlım, bağrıyanığım, yetimim, elimin asası, gönlümün tasası, evlerin yakışığı, gızların aşığı, çorbamın kaşığı, bidanem yavrım benim. Nasılsın bakem,eyi misin len? Eyi olman için dağları taşları, kurtları kuşları, herşeyi yaratanıma dua edip oturuyom gari. Sen de benden, gözü yolda ,bağrı yufka ninenden sorarsan,şükürler ırabbıma eyiyim. Sen yavrımdan başka heç bi tasam yok, anlat, köyün içinde ne kadar havadisler varsa hepiciğini yazın deyon. Bizim köyün çobanı mustafaali aben var ya, malları güdüvemeyo gari. Zebebi de, geçenlerde Iraz kızın kına gecesinde karılar toplandık, çengiler, çalgılar başladılar ünleşmeye, tüm garılar oynadılar gari. Tam mustafali abeyinin garısı Ayşe'ye gelmişti sıra, oyneycem diye kalkıvediydi, çengiler, çalgılar da susuvemedi mi len, karıcağız ortalıkta sinek gibi kalıkaldı.
Sona ağlaya ağlaya eve gelmiş gari, ''biz çoban karısı olduysak, insan değil miyiz'' diye. Mustafali abeyin de "gız karı ne ağlıyon'' demiş, o da anlatıvemiş bi yol, baktık ertesi gün, Mustafali abeyin malları güdüvemeyecen gari demiş. E, köyün böyükleri hep Mustafali abeyinin ayağına geldiler. Ee ne etcen yavrım, şimdiye kadar hep mustafali abeyin onların ayağına giderdi, işler değişti gari ,accık da onlar gelivesin. Len bizin oğlan, şu işi nasıl tamir edem, ne etçeksek edem diye. O da on parça çengiyi, çalgıyı şeherden getireceksiniz, sabehten akşama kadar bizim için çalıp, bizim için çığırecekler demiş. Mustafali abenin lafını geri mi goycekler ya, aldılar geldiler gari çengiyi, çalgıyı on parça. Yeniden bi düğün kurdular. hani öyle derler karı kısmına gökte düğün var desen merdiven dayayıp da çıkmaya kalkarmış ya, karılar hepiciğimiz toplandık. Senin Ayşe gelin bi oyun döktürüvedi, kahpanalı, dizleri de yorulmadı gavurun. akşamüstü koyunları moyunları gütmüş, mustafali abeyin eve gelmiş, bakmış anahtar yok cebinde. Eee, karı nerede? Düğün yerinde. Anahtar nerede? Karıda varmış. Habire oynayıp duru daha Ayşe... '' Gız Ayşe yörü gari karı, eve gidem, şu evin anahtarını ver, yörü gari, oynadığın yeter diyom!'' Eee Ayşe'nin içinde kaldı, kursağında kaldı yavrım oynaması, bırakcak mı ya. ''Kız ayşe yörü gari, eve gidem, yeter oynadığın diyom!'' Ayşe de evin anahtarını beline bağlamış ipinen, hem oyneyomuş hem de ''çöz de al mustafa alim, çöz de al ''diyomuş gavır:))

Tüm özlem çekenlere sevgilerle..


5 yorum:

  1. ozlem..gecmise, eskiye, samimiyete, yasanmamisliklara,eski dostlara..yasanilasi bi duygu :D yine guzel karamalissin nesli..buyuk bir keyifle okudum..ozay gonlum de ayri bi mutluluk katti, youtube dan acip izledim hemen yazini okuyunca..karalamaya devam haci guzel seyler cikiyor

    YanıtlaSil
  2. bende memleketimden ayrilalida sekiz ay oldu nasilda ozledim arkamda biraktiklari...cok guze olmus agzina saglik

    YanıtlaSil
  3. Değil mi insan özlüyor,Papatya.Umarım en kısa zaman gider hasret giderirsin..

    YanıtlaSil